Skip to content

Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? Bent u bezorgd om te vallen? Heeft u moeite met bewegen? Is uw antwoord “ja” op 1 van deze vragen? dan heeft u een verhoogd valrisico.

Wat was uw antwoord? Valt u onder de 1,1 miljoen mensen met een verhoogd valrisico? Sommige mensen willen het niet weten. Anderen accepteren het en ondernemen geen actie. Dat komt later wel.

En toch; we horen steeds vaker dat vallen grote gevolgen kan hebben. Denk aan botbreuken, kneuzingen en ziekenhuisopnames. Elke 5 minuten belandt een 65+er op de Spoed Eisende Hulp (SEH) in het ziekenhuis, na een val. De meeste valincidenten zijn in en om het huis. 33% van alle 65-plusser komt jaarlijks ten val en van hen komt 10% op de SEH. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van mensen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Maar bang zijn om te vallen kan ook grote gevolgen hebben: minder bewegen, anders bewegen, minder buiten komen en dus minder ontmoetingen, minder kracht en uithoudingsvermogen en ga maar door…

Dus wat nu?

Als fysiotherapeuten willen we graag meekijken om te zien welke beweging wel goed en verstandig is. Wat kan gewoon wel en wat kan beter niet? Waar liggen uw grenzen en (hoe) kunt u die nog beïnvloeden. Is een valpreventiecursus iets voor u? We geven u advies op maat en gericht op de toekomst. Bespreek het tijdens een behandeling en we denken graag met u mee.

Back To Top